W tym roku bez dożynek, ale za to ze świętem podpłomyka. „Festiwal Podpłomyka Plebańskiego” będzie jednym z największych wydarzeń kulturalnych tej jesieni, a podczas wydarzenia nie zabraknie naszych KGW.
„Bohaterem” wydarzenia będzie niegowicki podpłomyk z cebulką, który wpisany został na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycyjny podpłomyk to okrągły placek z ciasta chlebowego, z przypieczoną cebulą na powierzchni. Przygotowywany był w gospodarstwach wiejskich w Niegowici i okolicach zawsze przy okazji pieczenia chleba. Produktem podstawowym do jego wykonania jest mąka. Przygotowując podpłomyk z cebulą składniki miesza się w drewnianej dzieży z dodatkiem ciasta pozostałego z poprzedniego pieczenia chleba – naciastku. Wyrobione ciasto przykrywane jest do wyrośnięcia lnianą, grubą narzutą. Następnie uformowane placki wkłada się do pieca na specjalnej, drewnianej łopacie. Proces pieczenia w piecu chlebowym opalonym drzewem sosnowym oraz użyte do produkcji składniki tworzą niezwykły smak i aromat tradycyjnego podpłomyku. Niegowickie podpłomyki od zawsze wyróżniały się od innych tym, że smarowane były naturalnym, wiejskim masłem i posypywane cebulą.
Szczegóły dotyczące „Festiwalu Podpłomyka Plebańskiego” wkrótce!